Kronprinsessbröllopet och media

Om man ska tro media är kronprinsessbröllopet det viktigaste som finns. Och visst är det viktigt. Det är historiskt. Jag ska definitivt vara där. Vi åker hela familjen (nästan, min yngsta dotter får stanna hemma hos farmor och farfar). Men kvällspressen fylls nu av artiklar om minsta lilla händelse med bröllopsanknytning.

Idag var det lysning i Slottskyrkan. En gammal fin tradition, som sossarna togs bort 1968 (så klart) och ersatte med skatteverkets sk hinderprövning. Så oromantiskt, så onödigt – och så sossigt. Folk tror ibland att det är svenskt att fylla i en blankett, att vara grå och tråkig. Men det är inte svenskt – det är sossigt. Men åter till pressens sneda syn på kronprinsessbröllopet.

Klart att media ska täcka denna historiska hämdelse, men man verkar ta detta tillfälle för att kommentera snart sagt varje del av monarki och rojalism. Vi behöver inte veta vad varje självutnämd ”nära vän av kungahuset” vet om varför Jonas lämnade Madeleine eller om det var tvärtom. Vi bryr oss inte. Det är inte intressant. Lysningen är intressant, traditionen med lysning är intressant, lysning i samband med tidigare kungabröllop är intressant. Skvaller om Madeleines aktiviteter i New York är det inte.

Monarkin är en omistlig del av det vi kallar Sverige. Monarkin är inte underhållning. Monarkins betydelse har med statsskicket att göra. Inte med överklassliv. Basta.

Det här inlägget postades i Kyrkan, Monarkin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s