Folkhemskt

Jag lovade att återkomma om vad reportern Klas Eklund skriver i City om De som byggde folkhemmet. Egentligen handlar det om dessa gamla westernfilmer och -program som vi minns från förr. Macahans är väl den vanligaste referensen. Men även Bröderna Cartwright. Vad har detta med folkhemmet att göra? Jo, enligt Eklund har de där westernhistorierna satt djupa spår i den svenska folksjälen på grund av att hjältarna under hårt tryck från en ogin omvärld försökte bygga ett stabilt samhälle med lika rätt för alla, i en laglös miljö. Och sedan kommer det ”…ett gammalt klassiskt socialdemokratiskt projekt med andra ord”. Man tar sig för pannan.

För det första är det inte socialdemokratiskt att försöka bygga ett stabilt samhälle med lika rätt för alla. Sverige har byggts av svenskar i 1000 år. Av kungar och bönder tillsammans. När Magnus Ladulås införde hemfridsreglerna på 1200-talet togs ett stort kliv mot ett stabilt samhälle med lika rätt för alla, i en laglös miljö. Och det var nästan 700 år före Branting. Arbetarrörelsen har inte monopol på epitetet svenska samhällsbyggare. Men reportern Klas Eklund kanske har en egen agenda, nu när det är valår och allting?

För det andra är socialdemokraterna, SAP, ett politiskt parti som agerar för ett särintresse. Arbetarrörelsen ansåg sig sakna makt i samhället. Man agerade för att få det. Precis som liberalerna hade gjort decennier tidigare. De rösträttsreformer som kom i början av 1900-talet genomfördes när högerledaren Arvid Lindman var statsminister. Sossarna var – och är – nära lierade med fackföreningsrörelsen, inte minst LO. LO är ett särintresse. Det finns ingen altruism i detta. Om så vore fallet varför har vi då en 4-procentsspärr till riksdagen så att gamla stödpartiet Vänsterpartiet Kommunisterna precis kom in? Varför har vi då lagstiftat om att facket ska ha hand om a-kassorna? Jag bara frågar.

Slutligen verkar det som folkhemsnostalgin är det enda tillbakablickande som tillåts. Vi som gillar kungar och årtal och pratar om att det var bättre förr anses väl lite dumma i huvudet. Men det kanske är så att vissa nostalgiska känslor är mer värda än andra? Det är segrarna som skriver historia, brukar man ju säga. Och SAP vann allt. I nästan 100 år. Låt oss hoppas att 2006 satte P för sossarnas folkhem. För alltid.

Det här inlägget postades i Tredje statsmakten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s