Vår EU-minister uttalar sig

Jag vet att det är en gammal nyhet, men jag hittade en bild på Birgitta Ohlsson som jag inte vill undanhålla mina trogna läsare. Blev därför tvungen att hitta en nyhet för att anhängiggöra bilden.

Minns ni Europarådets resolution 1763 från 7 oktober i år? Den ger vårdpersonal och hela sjukhus rätt att av samvetsskäl neka till att medverka till abort eller dödshjälp som gäller foster eller embryon. En fullt rimlig hållning, kan man tycka, inte minst för de professionella yrkesutövare som är utbildade att rädda, inte släcka liv.

Nå, vilken kommentar lämnade då vår EU-minister, statsrådet Ohlsson? Jo, att det var ett sorgligt bakslag för feminismen. Och att även om inte resolutionen var bindande, tjänar den som en rekommendation till Europarådets 47 medlemsländer och ger stöd till abortmotståndare runt om i Europa.

Så uttalar sig en svensk regeringsmedlem och jag ställer mig några frågor.

Är det alltså den svenska regeringens uppfattning att feminism är något eftersträvansvärt? När blev feminismen officiell regeringspolitik? Att samhällets strukturer förtrycker kvinnor, just för att de är kvinnor, och att alla män har en kollektiv skuld i detta förtryck?

Vidare, är det regeringens uppfattning att alla aborter är bra och ska genomföras oavsett sjukvårdspersonalens syn på sitt yrke och ämbete? Ska läkare exempelvis tvingas göra aborter mot sin vilja?

Birgitta Ohlsson är apart i svensk politik. Hennes uppfattningar delas inte av folkflertalet och ligger ännu mindre i linje med de borgerliga väljarnas syn på vad som är rätt och riktigt. Det var mycket olyckligt att Jan Björklund, som i flera frågor distanserat sig från Folkpartiets vänsterfalang, lät Reinfeldt utnämna henne till statsråd.

Läs gärna DN-artikeln här. Det är naturligtvis symptomatiskt att den i artikeln refererade generalsekreteraren i Ja till livet inte ges mer än tre ords utrymme till kommentar, medan RFSL ges ett långt citat, förutom den ovan citerade feministministern.

Men ingen skugga ska falla på DN, ty det är en hedervärd och oväldig publikation.

Det här inlägget postades i Politik och ideologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s