Visby ringmur och DN:s Mats Areskoug

Det är nästan lite konstigt hur lilla Sverige kan sitta på ett så stort antal sk världsarv. Världsarven utgörs, enligt Unesco, av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten. Visby ringmur är ett av dessa världsarv. Ja, för den delen, hela Visby innanför ringmuren, har stor betydelse för Sverige och hela mänskligheten och har därför listats för skydd mot exploatering och för bevarande av ett stort antal institutioner och organ.

Trots den mediala rapporteringen är Visby inte huvudsakligen till för politiker eller stockholmsbrats. Till Visby vallfärdar hundratusentals turister och historiker från när och fjärran för att få uppleva den unika medeltida miljön. Det finns många anledningar för oss att vara stolta över Visby och den unika kulturella miljön som vi där kan få uppleva.

Denna uppfattning verkar dock inte DN:s Mats Areskoug hysa. Under rubriken ”Osevärdheter” beskriver han ett besök i Visby. Muren är mäktig, men utan andra konstnärliga utsmyckningar än två stark eroderade borgaransikten, skriver han. Rätta mig gärna om jag har fel, men som jag ser det är muren en försvarsanläggning. Ett sätt att skydda staden från inkräktare. Den behöver strängt taget ingen annan ”utsmyckning” än torn, skyddsvallar och sten. Och vajande banér.

Möjligen överreagerar jag, Mats, men jag är så oerhört trött på svenska journalister som skriver ner Sverige, svensk historia och svenska kulturmiljöer. Kan ingen av er åtminstone försöka lägga lika mycket kraft på att förstå och förundras över vår eget land och vårt eget ursprung som ni lägger på att förstå andras kulturella bakgrund. Eller är det för mycket begärt?

Det här inlägget postades i Kulturkonservatism, Tredje statsmakten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s