Det är massuniversitetens fel – och sossarnas

DN:s Henrik Berggren vet inte riktigt vilken fot han ska stå på i dagens spalt om högskolebubblan eller inflationen i högre utbildning som vi dras med idag. Visst skulle några utbildningar tjäna på att avakademiseras, men den grundläggande tankefiguren är konservativ, skriver Berggren. Här används uttrycket konservativ på ett sätt som läsaren reflexmässigt förväntas associera med någon negativt. Enligt Berggren tycker vi konservativa att det är jobbigt att behöva trängas med kreti och pleti på de utbildningar som till nyligen var reserverade för oss i överklassen. Typ. Det är därför vi problematiserar massuniversiteten. Men vi är väl antagligen bara elitistiska.

Möjligen finns det emellertid fler än bara konservativa som får betecknas som elitistiska. Ty om man likt Henrik Bergren inte bryr sig mer om de ungdomar som utbildar sig i fem år på högskolan (med 100 000-tals kronor i studielån som följd bara för att få ett underbetalt jobb på skolförvaltningen i kommunen) än att man skyller på privilegiemånande konservativa, då kanske man ska börja fundera på sin egen människosyn?

Borde vi inte istället se över hela högskolesystemet? Vilket ansvar har vuxenvärlden för att skapa en utbildningsstruktur som kännetecknas av hög kvalitet i stället för massutbildningar? Och, handen på hjärtat, är det verkligen nödvändigt med en lång akademisk examen för att bli förskolelärare?

Som vanligt tvingas man konstera att det är sossarnas fel. Det är sossarna som velat skyffla undan ungdomsarbetslösheten in på högskolorna, det är sossarna som vägrat göra det lättare för unga människor att komma in på arbetsmarknaden och det är sossarna som velat slå sönder den akademiska friheten genom att politisera lärosätena och genom att göra ett bidragsproletariat av lärare, forskare och professorer.

Lösgör universiteten från statsbudgeten, befria högskolan från genusteoretiserande högskoleverksbyråkrater, uppvärdera kvaliteten i grundutbildningen, satsa på elitforskning och bygg upp akademierna från botten. I korthet – rensa universitetsvärlden från 1900-talets sosseri. Rensa för att få ljus och luft!

Annonser
Det här inlägget postades i Kulturkonservatism, Skola och utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s