Sill, strömming och stiftsstäder

Kalmar är en viktig stad i Norden. En viktig stad för alla svenskar. Särskilt de svenskar som äter sill. Och det är nog de flesta bland oss. Åtminstone i midsommartid. Ty nu under midsommar äts det sill och strömming i en oanad mängd.

Vad har det att göra med Kalmar? Jo, det är ju i höjd med Kalmar, alltså den svenska staden Kalmar, den forna stiftsstaden med domkyrkan, som sill byter namn till strömming. Norr om Kalmar heter det strömming och söder därom heter det sill. Elementärt.

Så, vad har det för betydelse för den sillätande svensken på midsommar. Ja, förhoppningsvis ingenting. Den nöjde och av brännvinet glade svensken bryr sig sannolikt icke särskilt om huruvida fisken han njuter, rätteligen bör heta sill eller strömming, utan mer om smaken, stämningen som ges av det långa och vilsamma nordiska ljuset och om hur brännvinet ska räcka midsommarnatten igenom.

Finns det politik i detta någonstans? Finns det en sosse som ska häcklas eller en journalist som ska hängas ut? Nej, mina vänner. Men det finns kultur. Svensk kultur. En fin svensk kultur som bör uppmärksammas på denna blogg. Och det gäller sillinläggningar. Jag menar att den familj som har en egen traditionell sillinläggning är att lyckönska. Ty där lever traditionen och där ges upplevelsen av smakupplevelser över generationsgränserna. För den som är intresserad kan jag vidarebefordra den mycket god sillinläggning till sommarens gästabud och övriga måltider. Det är en vanlig Inlagd sill.

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättika

1½ dl socker

3 dl vatten

1 lök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten. För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då. Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt. Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt. Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad. Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om. Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Bara ett tips. Använd inte rödlök. Alla gillar inte rödlök nämligen.

Det här inlägget postades i Kulturkonservatism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s