Croneman har fastnat i sin egen retorik

Ibland visar vänstern upp sitt rätta ansikte. Helt utan medvetna rökridåer blir det fullständigt uppenbart att de inte fattat och att de fortsätter att inte fatta. I dagens DN får vi ett utmärkt exempel på vänsterns mentala avstånd till den vanliga människan.

I dagens krönika i DN Kultur skriver Johan Croneman kritiskt om hur Norge valt att på ettårsdagen högtidlighålla minnet av terrorhändelserna i Oslo och på Utöya. Det var kransnedläggelse, mässingsorkestrar, flaggor, deltagande av norska kungafamiljen, strama tal och annat som inte faller Croneman i smaken. Han skriver:

”Jens Stoltenberg var givetvis närvarande här också och sade att det var dags att tacka: Först (!) tackade han den norska kungafamiljen, därefter räddningsmanskap och frivilliga. Jag antar att det är den norska modellen, det fortsatte i en väldig nationell yra, våran stad, vårat land, våra fjäll, våra sånger. Våran flagga. Var det inte just den yran som skulle undvikas?”

Och det är här som det blir tydligt. All nationalism är fel, all gemenskap grundad på flagga, land, sång och kung är fel. För det är enligt Croneman samma nationalism. Anders B B och norska kungafamiljen är lika goda kålsupare. För det är ju så som vänstern resonerat jämt. Ställt nationalism mot internationalism, egoism mot solidaritet och ont mot gott. Det är antingen eller. Svart eller vitt. Död eller liv. Men alla vi andra vet ju att det är inte riktigt så enkelt.

Ty det finns ju mycket gott i nationalism. Och mycket ont i internationalism. Om Norge vill samlas inför det onda som hänt och uttrycka sin gemenskap och enighet mot detta, vad är då bättre än att samlas kring just det som man har gemensamt? Den norska flaggan dödar inte, den ger tröst och stolthet. De norska fjällen dödar inte, de ger en känsla av tillhörighet och att vara hemma. Den norska kungafamiljen dödar inte, de representerar hela folket och kan visa på mänsklighet mitt i det onda.

Vad vill kulturvänstergubben Johan Croneman sätta i dess ställe? Internationell solidaritet och multikulturalism? Lycka till.

Och vad vet förresten Croneman om nationell sorg och hur den bäst lindras? Vad vet en svensk kulturjournalist överhuvudtaget om nationell gemenskap? Inget. Nada.

Så för mig är det tydligt. Den svenska vänstern har inget att komma med när människor ställs inför det ofattbara. Den är fast i sina gamla 70-talsföreställningar om nationalism, krig och militarism och bör därför, för att undvika genans, hålla tyst när ett broderfolk samlas till gemenskap och solidaritet. Ty den svenska vänstern fattar inte.

Det här inlägget postades i Politik och ideologi. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Croneman har fastnat i sin egen retorik

  1. Sandaz skriver:

    Väl skrivet!

  2. Erik Å skriver:

    Ett försenat ”Gilla!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s