Det finns en lösning på fusket

Idag läser vi i tidningen att SSU i Norrbotten, ska ha fuskat till sig miljoner av skattebetalarnas pengar, i detta fall landstingsbidrag för olika typer av kurser. Fusket består, enligt DN, i att man redovisat att man hållit betydligt fler kurser än man i verkligheten gjort. Detta ska dessutom ha skett år efter år och mycket medvetet.

Detta är för intressant att bara passera och jag bara måste lämna några kommentarer.

Det skulle, för det första, förvåna mig storligen om det här sättet att lurat till sig andras pengar är unikt för SSU. Troligen sitter det nu ett antal politiska ungdomsförbundare och oroar sig för en granskning av sin redovsning för tidigare år. Skandalen kommer därför troligen att växa.

För det andra verkar vår form demokrati leva i en mycket osund bidragskultur där framtidens politiker lägger ned både tid och resurser på att fuska till sig skattebetalarnas pengar. Med tanke på att ett av Sveriges största problem är politiker som ser skatteintäkter som sina egna pengar är detta naturligtvis mycket oroande.

För det tredje verkar inte ungdomsförbunden lära sig av tidigare misstag. Vi minns väl alla hur i stort sett alla politiska ungdomsförbund för några år sedan avslöjades med att ha fuskat med medlemsredovisningen för att lura åt sig offentliga medel. Men minnet är väl kort i organisationer där ledningarna byts ut så ofta, kan tänka.

Det finns dock en lösning på allt detta. En mycket enkel lösning. Sluta finansiera politiska ungdomsförbund med offentliga medel. Inte en krona av skattebetalarnas pengar ska gå till politiska rörelser, oavsett innehåll och inriktning. Låt moderpartierna finansiera sina ungdomars verksamhet. Eller låt ungdomarna själva samla in pengar lagligt till sin verksamhet om moderpartierna inte är intresserade. Men sluta med vansinnet att ta pengar från vanliga svenska skattebetalare.

Expressen skriver om samma nyhet. Och nu även SvD.

Det här inlägget postades i Politik och ideologi. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det finns en lösning på fusket

 1. Janne skriver:

  Det förslaget stöder jag!

 2. Maja skriver:

  Jadu, skattepengar rinner i strida floder…
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12481791.ab
  ”bidrag” är poppis..men ovanstående fick till slut inget bidrag vilket bittert gnälldes över..
  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5591767
  ”– Det känns bittert. Vi hade ju blivit lovade bidraget, säger Benny Edlund, ombudsman för ABF Norr som arrangerade konserten.”

 3. elina skriver:

  Jag med!
  Min dotter var med i ett ungdomsförbund på en liten ort. De finasierade sin verksamhet helt med uppträdanden på olika tillställningar samt hjälp på bygden. Ingen kom ens på att be andra betala verksamheten. Men det var länge sedan …är ungarna lata idag?

 4. Geronten skriver:

  Tack Janne, Meja och Elina för era bidrag! Det enda sätt att förändra är att påverka sina politiker i riksdagen. Men det svåra blir nog att övertyga dem om att såga av den gren de sitter på. Kanske kommer vi alltid att få leva med ett bidragsfinansierat politikerkollektiv? Nästa gång en politiker vill höja skatten, höja bidragen eller öka sina makt på vår bekostnad ska vi säga nej! Rösta därför alltid på högern. Ty de är minst dåliga.
  (Elina, nej jag tror inte ungdomar är mer lata idag, jag tror vi i vuxenvärlden tillåter dem att vara lata mer än vad de vuxna tillät på 1950-talet, exempelvis.)

 5. Info skriver:

  DENNA VECKA FLAGGAR STOCKHOLM

  Hela Nordens största festvecka är inne. Kulturkonservativa Svenska Dagbladet har i god tid presenterat tilldragelsen med en lång hyllningsartikel, rubricerad ”HBT-turism en svensk guldgruva”.

  Artikeln återfanns i tidningens avdelning Näringsliv.

  Vad gör det, att Volvo och Saab och Vin- & Spritcentralen inte längre är svenskägda företag? Vad gör det, att Absolut Vodka blivit en försäljningsframgång för franska Pernod Ricard och Kalles kaviar för norska Orkla AB? Sverige har ju i utbyte fått något mycket bättre – Sverige har fått Stockholm Pride Festival! Stockholm Pride har äntligen ”satt Sverige på kartan”. ”Gayguiden Spartacus utsåg tidigare i år Sverige till världens gayvänligaste land.”

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/fler-foretag-satsar-pa-hbt-turism_7376820.svd

  Författare till artikeln är en viss Sv.D.-medarbetare, Annika Wilhelmson. Vem är Annika Wilhelmson? Tja, kanske denna:

  http://sv-se.facebook.com/annika.wilhelmson.3

  Jag noterar en intressant sak: Som första punkt bland sina aktiviteter och intressen listar denna Annika Wilhelmson

  SVERIGEDEMOKRATERNA I RIKSDAGEN – NEJ TACK

  Hela året har Stockholms bussar åkt omkring utan politiska symboler. Naturligtvis också utan någon rasistisk, svensk flagga eller lokalpatriotisk flagga med Stockholms stadsvapen på taket. Nu under Pride-veckan är det annorlunda. Nu är varenda buss i staden försedd med två flaggor. Två fladdrande regnbågsflaggor, placerade allra längst fram på taket över förarutrymmet i särskilda hållare.

  På allmän begäran? Dum fråga. Varför skulle de betalande resenärerna tillfrågas? När landets mäktigaste lobbyorganisation bara behöver göra en lätt fingerknäppning för att förvandla hela kollektivtrafiken till sitt eget propagandaverktyg.

  http://www.stockholmpride.org/2012/Nyheter-infor-2012/Pride-invigs-av-Mona-Sahlin-och-Birgitta-Ohlsson-/

  Vad skulle hända om jag, när en buss stannat vid en hållplats, stack in huvudet och frågade chauffören:

  – Är den här bussen reserverad för HBTQ-personer?

  http://motkraft.net/2012/07/06/stockholm-anarchopride-31-juli-4-augusti-vi-gor-slut/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s